Elastyczny wegetarianizm. Jak zostać fleksitarianinem?

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2022 14:00
To, że mięso zniknie z naszego talerza i wszyscy będziemy wegetarianami jest mało prawdopodobne. Ale ograniczenie jego spożycia to już całkiem realne wizja, o której opowie Sylwia Majcher.
Na czym polega fleksitarianizm i w czym może pomóc nam i planecie?
Na czym polega fleksitarianizm i w czym może pomóc nam i planecie?Foto: Shutterstock

Fleksitarianizm jest dietą roślinną, która polega na okazjonalnym spożywaniu posiłków zawierających mięso lub ryby. To kompromisowy sposób odżywiania - nie eliminuje z diety żadnej grupy produktów. - Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i nasze rodzime instytuty zajmujące się zdrowym żywieniem zalecają, dla naszego zdrowia, spożycie mięsa na poziomie pół kilograma tygodniowo - opowiadała w Polskim Radiu Sylwia Majcher. - Mniej mięsa to dobre hasło na wiosnę. 

Sylwia Majcher jest edukatorką ekologiczną, dziennikarką i autorką książek. Udowadnia, że resztki mają moc i z sukcesem mogą wracać na stół, by robić pyszne wrażenie. Wyłapuje ekościemy, opowiada o niemarnowaniu i wyzwaniach, jakie warto podejmować dla poprawy kondycji swojej i planety. W jej najnowszej książce "Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” znajdziemy fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny. Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo. W kuchni Sylwii Majcher nikt nie zatęskni za schabowym lub mielonym - tu królują strączki, świeże warzywa i zioła. Jak podkreślała w Czwórce autorka książki, przy jej pisaniu opierała się na badaniach, analizach i opiniach ekspertów, którzy zgodnie twierdzą, że mięso nie jest tak istotne dla zdrowia jak dobrze skomponowana dieta. - Najważniejsze, żebyśmy jedli świadomie. Nie namawiam do rezygnowania z mięsa, pokazuję, że mamy problem z nadmiarem i tłumaczę jak od tego odejść - tłumaczyła. - Ponad 80 proc. zwierząt jest hodowanych po to, żebyśmy mogli je zjeść. Jeżeli jemy przetworzone mięso, słabej jakości to możemy się spodziewać, że konsekwencje dla naszego organizmu nie będą najlepsze. W dłuższej perspektywie może to prowadzić do rozwoju różnorodnych chorób.

Sprawdź także:

W tym roku Sylwia Macher dołączyła do kapituły plebiscytu Nieprzeciętni 2022. Jak definiuje słowo "nieprzeciętność"? 

NIEPRZECIĘTNI 2022 - zgłoś się do plebiscytu >>

***

Na audycję "Dajesz radę" zapraszamy w środę (30.03) po godz. 15.05. Program poprowadzi Marta Hoppe.

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta ekologia
Czytaj także

Roślinne zamienniki - dieta przyszłości?

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2021 18:25
Dzięki nowym technologiom coraz szybciej rozszerza się gama zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy już nie tylko alternatywy dla mięsa, ale także wegańskie sery, jajka, a nawet roślinne odpowiedniki ryb i owoców morza.​
rozwiń zwiń
Czytaj także

Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków - co się zmieniło?

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2022 07:45
W ostatnich latach świadomość dotycząca zdrowego odżywiania sukcesywnie rośnie, tak wynika z opublikowanego niedawno przez IPSOS raportu "Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków".
rozwiń zwiń